Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Döden på Vipeholm utreds med hjälp av arkivforskning

Foto på Elin Bommenel som sitter vid ett bord på UB och tittar på ett papper från UB:s arkiv.
Elin Bommenel i UBs arkiv. Foto: Mattias Wellander Löfgren.

Ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt försöker svara på frågan hur det kom sig att 217 patienter på Vipeholmssjukhuset i Lund dog under åren 1941, -42 och -43. Med hjälp av arkivmaterial undersöker fyra forskare hur vardagen kan ha sett ut på Vipeholmssjukhuset, vilka idéer och åsikter man hade i ledning och hur arbetet organiserades för de anställda.

– När man pratar om Vipeholm har, med all rätt, mycket fokus legat på patienterna men i det här arbetet har vi även valt att titta på arbetsvardagen för de anställda. Vi kartlägger hur arbetet organiserades. Vi tittar på idéer om människoliv och människovärde under den här tiden, föreställningar om sjukdom, funktionsnedsättningar och livskvalitet, säger Elin Bommenel, forskare och universitetslektor vid Institutionen för tjänstevetenskap.

I projektet ingår Malin Appelquist, specialistläkare i psykiatri, Anna Tunlid docent i idé- och lärdomshistoria och Kristina Engwall, lektor i socialt arbete. Och så Elin Bommenel, som skrev sin doktorsavhandling om kariesexperimenten på Vipeholm. Till sin hjälp har de ett omfattande press- och arkivmaterial att tillgå: patientjournaler, foton, filmer, brev, teckningar, ljudinspelningar, personalens ansökningshandlingar, incidentrapporter, sjukhusledningens korrespondens med anställda, med Medicinalstyrelsen och med kollegor utanför sjukhuset.

– Som historisk forskare vid institutionen för tjänstevetenskap tittar jag i det här projektet på hur det var för de anställda. Hur det var att ta moraliska beslut, hur det var att som vårdare jobba i ett yrke utan en profession, att inte ha en professions identitet. Det gör det svårt att ta ett organisatoriskt ansvar. Många av vårdarna bodde på sjukhuset. Vårdarna och patienterna skapade varandras liv, inte myndigheterna de svarade under, säger Elin Bommenel.


Om forskningsprojektet

Forskningsprojektet ”Döden på Vipeholm – en undersökning om vården av ’osnygga obildbara sinnesslöa’ och möjlig medveten dödssvält” innehåller fyra delstudier och involverar fyra forskare. Det syftar till att i möjligaste mån kasta nytt ljus över vad som egentligen kan ha hänt under de år under andra världskriget då dödstalen på Vipeholmssjukhuset steg.

Genom att med hjälp av källmaterialet kartlägga dödsorsakerna, kommer forskarna – vetenskapshistorikern Elin Bommenel, funktionshinderforskaren Kristina Engwall, idéhistorikern Anna Tunlid samt psykiatrikern och medicinhistorikern Malin Appelquist att tillsammans lägga ett pussel som ger oss en ökad förståelse för hur välfärdsstaten historiskt har hanterat människor utanför normen – i det här fallet patienterna på Vipeholmssjukhuset. (text från vipeholm.lu.se)

Forskningen finansieras av Vetenskapsrådet och förväntas att avslutas under 2025.

Läs mer på projektets webbsida.

Material från forskningsprojektet går även att ta del av via två pågående utställningar. En av dessa är på Livets museum på Kulturen i Lund. Mer information om utställningen.

Den andra är en vandringsutställning på uppdrag av regeringen och är ett samarbete mellan Östergötlands museum och Myndigheten för delaktighet. Mer information om utställningen.


Mer av Elin Bommenels forskning om Vipeholm

Sjukhuset blev också platsen för medicinalstyrelsens odontologiska experiment, som Elin Bommenel skrev sin avhandling ”Sockerförsöket” (länk till forskningsportalen) om 2006.

Läs senaste aktuellt om sockerförsöket i tandläkartidningens temanummer: Vipeholm: Forskningsmiljön i Anstaltssverige 1939–1955

Lyssna på forskningen om sockerförsöket på BBC 4 eller P3 Dokumentär.

BBC 4: The Human Subject – The Children Whose Teeth Were Destroyed.

P3 Dokumentär Om Vipeholmsexperimenten