Social och ekonomisk förändring
För att förstå vår omvärld måste vi förstå vad det är som orsakar social och ekonomisk utveckling. Vad driver på och vad hindrar ekonomisk tillväxt, klimatomställning, jämställdhet och fredliga samhällen? Och vad gör att vissa individer och samhällen är mer motståndskraftiga än andra?
Vid Samhällsvetenskapliga fakulteten forskas det bland annat om regioners och städers ekonomiska och sociala utveckling. Varför blomstrar vissa perifera glesbygdsregioner medan andra för en tynande tillvaro?
Handel av varor och tjänster har en central betydelse i vårt samhälle. Och det senaste årtiondets förändringar, när alltmer av vår konsumtion har flyttat ut på nätet, har varit omvälvande. För att förstå handelns roll i samhället behövs kunskap om hur den formar både individ och städer.
Demografiska förändringar påverkar vår omvärld. Samhällsvetare studerar vad det får för konsekvenser att exempelvis andelen äldre, liksom andelen migranter, blir allt större. Här studeras olika gruppers utsatthet, samt hur demografin påverkar den svenska välfärdsstaten.
Kriminalitet och gängvåld är ett växande samhällsproblem. Hur man kommer till rätta med det och hur politik, medier, ny teknik och social kontroll påverkar är frågor som universitetets samhällsvetare forskar om.
Exempel på projekt
Här listas de senast registrerade projekten inom området.
Forskningsnyheter inom området
Några forskningsmiljöer
Länkarna går till andra webbplatser.
- Centre for Innovation Research (Circle)
- Civilt samhälle och sociala rörelser
- Klimatförändringar och resiliens
- Kriminalitet, kontroll och kultur
- Kris och social resiliens
- Kulturens rum och kreativitetens villkor (CROCUS)
- Migration och mobilitet
- Politik och utveckling
- Samhällsvetenskapliga studier av teknik och vetenskap (SSST)
- Social utsatthet och ojämlikhet
- Stadsstyrning och hållbar omställning
- Swedish South Asian Studies Network (SASNET)
- Turism, plats och mobilitet
Mänskliga rättigheter
Våra forskare är även engagerade i forskningsområdet Mänskliga rättigheter, ett av fem profilområden vid Lunds universitet.