Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söka, låna och beställa

På Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek kan du låna och läsa litteratur, och ta del av andra resurser inom samhälls- och beteendevetenskap. Här hittar du information om hur och vad du kan låna från oss. Hör av dig om du inte hittar det du söker.

Sök fram det du letar efter

I LUBcat hittar du information om tryckt material som böcker, tidskrifter och rapporter men även e-böcker. Här ser du också på vilket bibliotek vid Lunds universitet materialet finns och om det är tillgängligt. Du kan beställa från ett bibliotek inom Lunds universitet och hämta materialet på ett annat.

LUBcat – bibliotekskatalogen

LUBsearch är den samlade ingången till både elektroniskt och tryckt material vid Lunds universitet. Stora delar av det elektroniska materialet finns i fulltext och med student- eller LU-konto kommer du åt det var du än befinner dig.

LUBsearch – söktjänsten för tryckt och elektroniskt material

Om du vet inom vilket ämne du letar information, ta då gärna del av mer specifika resurser via våra ämnesguider.

Ämnesguider – resurser och tips inom respektive ämne

Biblioteket har ett brett utbud av metodlitteratur inom samhällsvetenskapliga ämnesområden, både i tryckt och digital form. 

Databasen Sage Research Methods

Allt du behöver veta om låna böcker hos oss

Innan du kan börja låna behöver du ett lånekort och ett lånekonto. Som student behöver du först skaffa ett LU-kort, det är ditt lånekort. Lånekonto får du sedan genom att registrera ett nytt konto i bibliotekskatalogen LUBcat.

LUBcat - bibliotekskatalogen

Övriga användare behöver komma till biblioteksdisken. Ta med giltig fotolegitimation.

För att kunna låna måste du ha ett lånekort. Studenter och anställda använder sitt LU-kort. Övriga användare får hämta lånekort på biblioteket. Lånekortet är gemensamt för alla bibliotek vid Lunds universitet.

Skaffa lånekort

Studenter och anställda: Hämta ditt LU-kort på en kortstation.

Läs om kortstationer på LU-kortets webbplats

Övriga: Gå till något av biblioteken vid Lunds universitet för att hämta ut ditt lånekort. Ta med giltig fotolegitimation.

Kom ihåg din PIN-kod, du behöver den när du ska låna i låneautomaten.

Hämta direkt

När det står i LUBcat att boken finns på "Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek" under rubriken "Hämta själv på hyllan" kan du hämta och låna den själv.

LUBcat – bibliotekskatalogen

För det mesta står boken placerad på författarens efternamn. Undantagen utgörs av de böcker som har en redaktör (editor) eller om boken har fler än tre författare, i dessa fall placeras boken på titeln i hyllan.

Du lånar sedan boken i vår självbetjäningsautomat.

Återlämna böcker

Du återlämnar böcker i vår självbetjäningsautomat, under bibliotekets öppettider. Vi har inget bokinkast. Närmaste bokinkast, från Sambib räknat, finns på Universitetsbibliotekets västra gavel. Böcker som läggs i bokinkast återlämnas i systemet följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar förseningsavgift.

Du kan återlämna böcker under bibliotekets öppettider. När vi har stängt går det bra att lämna dina böcker in bokinkastet som är till höger om biblioteksdörren. Böcker som läggs i bokinkast återlämnas i systemet följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar förseningsavgift.

Böcker, lånade på något av biblioteken vid Lunds universitet, kan återlämnas på vilket av dessa bibliotek som helst. Du kan alltså lämna böcker som tillhör Sambib på bibliotek i Lund, Helsingborg och/eller Malmö.

Övriga bibliotek inom Lund universitets och deras öppettider - lub.lu.se

Kurslitteratur

Lånetid 14 dagar, med automatiska omlån om ingen köar på boken. Kursböcker kan lånas om maximalt 5 gånger. Gäller även äldre upplagor.

Övriga böcker

Lånetid 28 dagar i taget, med automatiska omlån om ingen står i kö. Maximalt antal automatiska omlån är 5 för studenter och allmänhet, och 12 för forskare/lärare. Meddelande när boken ska lämnas skickas till din e-post.

E-böcker

Villkoren för hur länge man får låna en e-bok varierar och styrs av utgivande förlag. 

Här kan du läsa vilka låneregler som gäller för de enskilda e-boksförlagen

Kontrollera återlämningsdatum i LUBcat

Om du lånar böcker från flera bibliotek på universitetet kan de ha olika lånetid.
Kontrollera återlämningsdatum under Din översikt i bibliotekskatalogen LUBcat.

LUBcat – bibliotekskatalogen

Alla böcker du lånar hos oss lånas om automatiskt upp till fem gånger, under förutsättning att ingen står i kö på dem. Du kan själv låna om dessa lån i förtid i ditt konto i LUBcat. Observera att du då förbrukar ett av de tillåtna omlånen.

LUBcat – bibliotekskatalogen

Vill du låna om fler gånger än det maximala antalet får du komma med boken till biblioteket.

Du kan få boken hemskickad

När ditt lånekonto är aktiverat kan du få litteratur hemskickad, under förutsättning att den är till hemlån. Vi skickar enbart inom Sverige. Referensböcker och tidskrifter tillhör sådant material som ingen får låna hem. Det går bra att beställa både kurslitteratur och annan litteratur från Sambibs samlingar. Lånetiden på kurslitteratur är 14 dagar plus några extra dagar för postgången. Övrig litteratur får du låna i minst 4 veckor och max sex månader.

Du står för portot vid återlämning

Observera att du står för portokostnaderna när du skickar tillbaka boken. Skickar du tillbaka kurslitteraturen för sent tillkommer en förseningsavgift på 10 kr/dag och bok.

Sök upp boken i katalogen och mejla oss

Våra böcker hittar du i bibliotekskatalogen LUBcat. När du letat upp vad du önskar och förvissat dig om att materialet är tillgängligt skickar du e-post till nedan e-postadress. Ange författare och titel samt om du önskar en viss upplaga. Om en bok du önskar är utlånad och du vill köa på den så meddela även detta på e-postadressen nedan.

E-post: distans [at] sambib [dot] lu [dot] se

LUBcat

Bor du i närheten?

Har du möjlighet att använda något av biblioteken vid Lunds universitet, till exempel i Malmö eller Helsingborg, behöver du inte göra distanslån, utan kan beställa böcker direkt i LUBcat till valfritt bibliotek. Innan du kommer till biblioteket behöver du hämta ut ett LU-kort på en kortstation.

Biblioteket tar ut en förseningsavgift på 10 kr per bok och dag för kurslitteratur som återlämnas efter lånetidens utgång. Detta gäller alla låntagare.

  • Avgiften börjar räknas dagen efter återlämningsdatum. Ingen avgift genereras under dagar då biblioteket är stängt, inte heller under helger.
  • Böcker som läggs i bokinkast återlämnas i systemet följande arbetsdag. Kursböcker som då är försenade genererar förseningsavgift.
  • Förseningsavgiften uppgår som mest till 280 kr per bok.
  • Om du har 100 kr eller mer i obetalda avgifter är du automatiskt avstängd från nya lån och omlån vid samtliga bibliotek inom Lunds universitet. Skulden ska regleras i sin helhet innan du kan fortsätta låna.

Betala avgifter

Om du har fått avgifter kan du betala dem i LUBcat. Logga in på ditt konto och välj fliken avgifter, där finns möjlighet att betala med kort. Det går även bra att komma till biblioteket och betala dina avgifter med kort.

LUBcat

Faktura

Om boken trots två påminnelser inte har återlämnats 28 dagar efter lånetidens utgång genereras en faktura. Ersättningskostnaden är 600 kr per bok.

Dessa föreskrifter är fastställda med stöd av allmänna lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek. 

Lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek hittar du på fliken nedan.

Har du frågor kontakta oss gärna.

E-post: krav [at] sambib [dot] lu [dot] se

Låneregler i korthet 

  • Du som fyllt 18 år och har svenskt person- eller samordningsnummer får låna vid Lunds universitets bibliotek. 
  • Gäststudent eller –forskare ska ha ett ”letter of acceptance” eller intyg om anknytning för att få lånehandling/lånekort vid Lunds universitets bibliotek.
  • Lånehandling/lånekort måste alltid kunna uppvisas vid lån. 
  • Du måste själv notera återlämningsdatum, och du ansvarar för det lånade materialet till dess att det har återlämnats. 
  • Du riskerar förseningsavgifter om du inte återlämnar materialet i tid. 
  • Material som inte finns i våra samlingar kan fjärrlånas till anställda och studenter vid Lunds universitet. 

1. Lånevillkorens ändamål och tillämplighet 

1.1 Den främsta uppgiften för de bibliotek som ingår i biblioteksnätverket Lunds universitets bibliotek (LUB) är att tillgodose behoven av kvalificerad informationsförsörjning för universitetets studenter, lärare, forskare och övriga anställda. Biblioteken är emellertid också offentliga och öppna för allmänheten. 

1.2 Dessa allmänna lånevillkor är tillämpliga på samtliga låneavtal vid LUB. Sådana bindande låneavtal kommer till stånd genom användande av giltig lånehandling som gäller för LUB. 

1.3 Dessa allmänna lånevillkor kan komma att ändras, och ändringar gäller från och med den dag som anges i ändringen. Ändringar kungörs genom anslag på Lunds universitets biblioteks webbsida (http://www.lub.lu.se). 

1.4 Den gällande lydelsen av dessa allmänna lånevillkor finns tillgänglig på webbsidan. 

1.5 En förteckning över de bibliotek som ingår i LUB finns tillgänglig på webbsidan. 

2. Låntagare 

2.1 Lån kan ske till den som har svenskt person- eller samordningsnummer och har fyllt 18 år. Lån kan också ske till den som är gäststudent eller gästforskare vid Lunds universitet, eller till den som är under 18 år om personen ifråga kan styrka att den är antagen till utbildning vid Lunds universitet och om denne kan uppvisa förmyndarens samtycke. 

2.2 Den som inte är antagen som gäststudent eller gästforskare vid Lunds universitet och saknar svenskt personnummer måste lämna en personlig borgensförbindelse på särskild blankett för att medges hemlån. LUB accepterar borgen av person som är bosatt i Sverige, har fyllt 18 år och styrker sin identitet med giltig fotolegitimation. Personal vid LUB får inte gå i borgen. 

2.3 Gäststudenter vid Lunds universitet behöver inte personlig borgen, men måste styrka sin ställning som gäststudent. 

2.4 Gästforskare vid Lunds universitet behöver inte personlig borgen, men måste styrka sin ställning som gästforskare vid Lunds universitet. 

2.5 Giltigt bibliotekskort är LU-kort för studenter och anställda vid Lunds universitet, samt särskilda lånekort utfärdade av biblioteken vid Lunds universitet för externa användare.

2.6 För att använda LU-kortet till lån krävs ett lånekonto som antingen aktiveras på biblioteken vid Lunds universitet eller enligt särskild anvisning. Särskilt lånekort utfärdas vid personligt besök på biblioteket med godkänd legitimation. Lån förutsätter att låntagaren har ett giltigt bibliotekskort och att detta kan uppvisas vid anmodan. För distans- och nätstudenter utan LU-kort utfärdas bibliotekskort enligt särskild ordning. 

2.7 Bibliotekskortet är personligt och ska betraktas som en värdehandling. Förlust av bibliotekskort ska utan dröjsmål anmälas till LUB som spärrar kortet. Låntagaren ansvarar för alla lån till dess anmälan av förlust har kommit LUB till handa. Vid förlust av särskilt lånekort kan nytt erhållas mot avgift. 

2.8 Lån får för annans räkning avhämtas av bud. Budet ska uppvisa låntagarens bibliotekskort och fotolegitimation samt på begäran styrka sin egen identitet med giltig fotolegitimation. 

3. Lokala lån 

3.1 Regler för vilka delar av samlingarna som får lånas hem varierar vid de olika biblioteken inom LUB. Mer information lämnas av respektive bibliotek bland annat på bibliotekets webbsida (http://www.lub.lu.se). Reglerna om lånetid varierar för olika typer av material. 

4. Fjärrlån 

4.1 Till anställda och studenter vid Lunds universitet kan material för forskning och studier fjärrinlånas, om materialet inte finns hos LUB. Till andra personer samt till företag och andra organisationer kan material fjärrinlånas efter prövning i varje enskilt fall av respektive bibliotek inom LUB. 

4.2 Fjärrlån av böcker från bibliotek inom Norden är avgiftsfria för anställda och studenter vid Lunds universitet. Fjärrlån som sker till andra personer samt till företag eller organisationer är avgiftsbelagda, så även fjärrlån av böcker från bibliotek utanför Norden. Kopior av tidskriftsartiklar eller motsvarande är alltid avgiftsbelagda. Aktuell information om prissättningen för fjärrlån lämnas av respektive bibliotek inom LUB. 

4.3 För material som inlånas från bibliotek utanför LUB gäller det långivande bibliotekets lånevillkor i första hand och dessa allmänna lånevillkor i andra hand. 

4.4 Material som finns hos LUB kan fjärrutlånas till andra bibliotek. Vilka delar av samlingarna som fjärrutlånas bestäms av respektive bibliotek inom LUB. 

5. Låntagarens skyldigheter

5.1 Genom registrering som låntagare vid LUB åtar sig låntagaren att följa dessa allmänna lånevillkor i vid varje tidpunkt gällande lydelse, det vill säga inklusive sådana ändringar som gjorts efter det att registrering gjorts. Låntagaren åtar sig att själv hålla sig informerad om den aktuella lydelsen av dessa allmänna lånevillkor. 

5.2 Låntagaren är skyldig att notera lånetidens längd. Låntagaren ansvarar för sina lån till dess det lånade materialet är återlämnat och avregistrerat. Vid återlämningstillfället har låntagaren rätt att erhålla ett återlämningskvitto. 

5.3 Låntagaren är skyldig att återlämna lånat material senast vid angiven lånetids utgång. Lån kan återkrävas innan lånetiden har gått ut om synnerliga skäl föreligger. 

5.4 Låntagaren åtar sig att vårda lånat material väl och att återlämna det i oskadat skick. 

5.5 Låntagaren är skyldig att till LUB anmäla varje adressändring – även ändring av e-postadress. 

6. Försenad återlämning av material 

6.1 Om lånat material inte återlämnas i tid är låntagaren skyldig att betala gällande förseningsavgift. Låntagaren är avstängd från nya lån vid samtliga bibliotek inom LUB, om skulden överskrider ett fastställt belopp, och är på begäran skyldig att utan dröjsmål återlämna samtliga utestående lån. 

6.2 Om försenat material inte återlämnas inom rimlig tid efter lånetidens utgång, är låntagaren skyldig att betala en ersättningskostnad. Fakturering av ersättningskostnaden ombesörjs av det bibliotek där kostnaden har uppkommit. 

6.3 Om försenat material lämnas tillbaka innan fakturans förfallodatum bortfaller låntagarens skyldighet att betala ersättningskostnaden. 

6.4 Om fakturan inte betalas senast på förfallodagen, överlämnas ärendet till inkasso. 

6.5 Låntagarens skyldighet att återlämna samtliga utestående lån, och låntagarens avstängning från nya lån vid samtliga bibliotek inom LUB, kvarstår tills full betalning har erlagts för fakturerade belopp. 

6.6 Om låntagaren betalar ersättningskostnaden men senare återfinner det ursprungliga materialet, avgör biblioteket i varje enskilt fall om materialet tas emot eller inte. Återtas materialet, återbetalas till låntagaren erlagd ersättningskostnad. 

7. Återlämning av skadat material 

7.1 Låntagaren ska vid lånetillfället kontrollera det utlämnade materialets skick. På låntagarens begäran ska det utlämnande biblioteket notera eventuella skador. 

7.2 Om skadat material måste lagas eller ersättas, är låntagaren skyldig att betala kostnaderna för lagning eller nyförvärv. Noteringar och understrykningar räknas som skada. Vid fakturering gäller samma förfarande som i punkten 6.4. 

7.3 Alla reparationer ombesörjes av biblioteket. 

7.4 Biblioteket behåller skadat material även om låntagaren har betalat ersättning för skadan. 

7.5 Biblioteket fastställer värdet av skadat eller förkommet material. 

8. Åsidosättande av allmänt lånevillkor 

8.1 Den som vid upprepade tillfällen, genom grov vårdslöshet eller uppsåtligen åsidosätter ett allmänt lånevillkor kan av universitetsbibliotekarien avstängas från lånerätten vid samtliga bibliotek inom LUB, eller från lånerätt vid i LUB ingående bibliotek av vederbörande beslutsfattare där. Den som är missnöjd med ett beslut som fattats på grundval av dessa allmänna lånevillkor har rätt att få frågan prövad av ordförande i Biblioteksstyrelsen. Biblioteksstyrelsens ordförande prövar dock inte betalningskrav enligt dessa lånevillkor. Sådana krav hanteras enligt punkten 6 och 7. 

9. Anmärkningar 

9.1 I biblioteksverksamhet gäller sekretess enligt 40 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) för uppgift i register om enskilds lån, reservation eller annan form av beställning, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till denne lider men. 

9.2 I biblioteksverksamhet kan behandling av personuppgifter förekomma, för vilken personuppgiftslagen (1998:204) gäller.

Beställ böcker som inte finns på våra bibliotek

Vem får låna och vad får lånas?

Om du är studerande eller anställd vid Campus Helsingborg och behöver material till dina studier eller din forskning som inte finns på något bibliotek vid Lunds universitet så kan du beställa materialet på fjärrlån via oss.

Sök först

Sök först i bibliotekskatalogen LUBcat, eller i LUBsearch om det är artiklar. En del artiklar som publicerats i tryckta tidskrifter finner du via tjänsten Lubito.

Lubito – skannade artiklar ur Universitetsbibliotekets samlingar

Äldre svensk litteratur (tryckt före 1957) går att beställa via Universitetsbiblioteket.

Katalog -57, äldre svensk litteratur vid Universitetsbiblioteket

Beställa direkt via Libris

Om du inte hittar det du söker i ovan nämnda resurser, kan du söka efter och beställa fjärrlån i Libris. Innan du gör din första beställning måste du skapa ett konto. Lånekortsnumret är de 10 sista siffrorna i ditt LU-kortsnummer.

Här skapar du konto för fjärrlån i Libris

Om du inte hittar boken i Libris

Om material du vill beställa inte finns i Libris kan du använda beställningsformuläret nedan.

Beställningsformulär för fjärrlån, när boken inte finns i Libris

Vad kostar det?

  • Inlån av böcker från bibliotek inom Norden är utan kostnad för studenter och forskare
  • Inlån från bibliotek utanför Norden: 150 kr/bok för studenter, utan avgift för forskare
  • Artiklar: 80 kr/artikel (1-25 sidor) för studenter, utan avgift för forskare (levereras som kopior)

Hur lång tid tar det?

Hur lång tid det tar att få en bok eller artikel man beställt beror på tillgång och varifrån vi beställer. Artiklar tenderar komma fram fortare än böcker, och man bör räkna med minst en vecka för en bok. Vi meddelar via e-post när ditt beställda material har kommit. Du hämtar det i lånedisken. Har du frågor kontakta oss gärna.

E-post: ill [at] sambib [dot] lu [dot] se

Du får gärna ge oss förslag på böcker, tidskrifter och databaser som du tycker biblioteket bör ha. Lämna ditt förslag i inköpsformuläret här nedan. Boken eller tidskriften kan komma att köpas in i elektroniskt format, fyll i vad du föredrar. Hur lång tid det tar att få en bok man rekommenderat för inköp beror på tillgång och leverantör.

Inköpsformulär

Kontakt

E-post: info [at] sambib [dot] lu [dot] se

Telefon: 046-222 09 90