Syftet med artikelserien är att skapa en kunskapsbank som kan användas av anställda och studenter dels för att bredda den egna kunskapen om frågor kring sexuella trakasserier och diskriminering, och dels bidra med konkreta exempel på vilka resurser vid universitetet som i dag finns att tillgå i det preventiva arbetet.
I samband med lanseringen har de första fyra artiklar publicerats på projektets hemsida. Där kan du gå in och läsa om Linnea Wegerstads forskning kring sexualbrott, Lena Karlssons forskning om självbiografiskt berättande på digitala plattformar, Thomas Brages mångåriga engagemang i anti-diskrimineringsfrågor samt bekanta dig med kampanjen ”Det är aldrig okej” som LTH nyligen lanserat tillsammans med Teknologkåren. Nya intervjuer kommer sedan att publiceras varje vecka fram till sommaren.
I projektgruppen Tellus ingår från Samhällsvetenskapliga fakulteten Gisela Priebe, legitimerad psykolog/psykoterapeut och docent i psykologi vid Institutionen för psykologi. Hon disputerade år 2009 med en avhandling om erfarenheter av sexuella övergrepp bland gymnasieungdomar med fokus på förekomst, övergreppens karakteristika, hälsa, etiska aspekter och faktorer relaterade till att man berättar (eller inte berättar) om övergreppen. Hennes fortsatta forskning handlar bland annat om utsatthet för olika typer av övergrepp, däribland sexuell exploatering och människohandel för sexuella ändamål i relation till hälsa samt om stöd och behandling efter övergrepp.
Läs mer om Tellus på projektets webbplats: