Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny rapport visar samband mellan etnisk tillhörighet, hudfärg och arbetsrelaterad stress

En person sitter vid en dator vid ett skrivbord. Foto.
Foto: Pixabay

Det finns idag grupper i det svenska arbetslivet som, på grund av sin etniska tillhörighet, utsätts för arbetsrelaterad stress. Dessa grupper utsätts för diskriminering, har osäkra anställningsformer samt upplever negativ särbehandling och minoritetsstress.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har i ett regeringsuppdrag sammanställt och tagit fram ny kunskap om vissa gruppers utsatthet för arbetsrelaterad stress med fokus på arbetsmiljö och hur utsatthet till följd av etnisk tillhörighet och hudfärg kan påverka individens hälsa. Rapporten ”Arbetsrelaterad stress och ohälsa – om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion” består av fyra delar, en litteraturöversikt, en enkätundersökning, en intervjustudie och en del med slutsatser och rekommendationer.

Liv Nilsson processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap:
– Varje del i rapporten, från litteraturöversikten till intervjustudien, bidrar från olika perspektiv till förståelsen om utsattheten hos individer med annan etnisk tillhörighet i det svenska arbetslivet. I den nationella planen mot rasism har regeringen, i linje med Agenda 30, satt som mål att nå ett samhälle fritt från diskriminering år 2030. Jag hoppas att vår rapport kan bidra med kunskap till det arbetet.

Några resultat från litteraturöversikten

Litteraturöversikten baseras på svensk och internationell forskning samt rapporter och övrigt underlag från andra myndigheter.

  • Vissa grupper, med annan etnisk tillhörighet, hudfärg och från andra religioner än kristendom, är särskilt utsatta för diskriminering, negativ särbehandling, arbetsplatsmobbning och trakasserier.
  • De utsatta har också ofta sämre tillgång till stöd från ledning, arbetskamrater och fackliga ombud, vilket ytterligare ökar risken för stress och ohälsa.
  • Många utrikes födda och etniska minoriteter får anställning i arbeten som inte motsvarar deras utbildnings- eller kvalifikationsnivå vilket leder till ökad stress över att förlora sina kunskaper och färdigheter samt sämre arbetstillfredsställelse och vantrivsel.

Något av vad enkätundersökningen visade

2 864 personer besvarade enkäten (svarsfrekvens cirka 60 procent) och var mellan 18 och 65 år med arbete som huvudsaklig sysselsättning. Utifrån svaren delades deltagarna in i tre grupper för att få tillräckligt stora grupper för statistiska analyser. Grupperna bestod av personer med bakgrund i Sverige, Västeuropa eller Nordamerika, personer med bakgrund i Afrika eller Mellanöstern samt personer med bakgrund i övriga delar av världen.

Personer med bakgrund i Afrika och Mellanöstern är särskilt utsatta för arbetsrelaterad stress och ohälsa. De upplever högre grad av mobbning, negativ särbehandling, högre arbetskrav och lägre stöd från ledning, arbetskamrater och fackföreningar.

Personer som identifierar sig som kristna rapporterar lägre grad av symptom på psykisk ohälsa än personer som identifierar sig med någon annan religion eller trosuppfattning.

Något av vad som framkom i intervjustudien

Intervjuer genomfördes med representanter från civilsamhällesorganisationer, fackförbund, arbetsgivarorganisationer och konsulter som arbetar med att förebygga diskriminering.

  • Intervjustudien beskriver erfarenheter som överdrivna prestationskrav, trycket på att ständigt bevisa sin kompetens och svårigheten att bli hörd. Utsattheten visar sig i allt från bristande respekt och kränkande behandling till arbetsplatsmobbing, vilket skapar en känsla av utanförskap och ökar stressen samt risker för psykisk ohälsa.
  • Av resultaten framgår att förebyggande arbete behöver bedrivas systematiskt och att chefer och ledningsgrupper ska engagerar sig i arbetet. Utbildningar, kunskapshöjande och medvetandegörande insatser som bedrivs systematiskt och återkommande kan också bidra till att minska utsattheten hos målgruppen.
  • Det behöver finnas stöd för arbetsgivare med råd kring frågor som har med konflikthantering, samarbete, inkludering och psykosocial arbetsmiljö att göra.

Om rapporten

Forskarna Martin Wolgast och Sima Nurali Wolgast vid Institutionen för psykologi har på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap tagit fram rapporten.

Läs rapporten Arbetsrelaterad stress och ohälsa, om samband mellan utsatthet och etnisk tillhörighet, hudfärg och religion - mynak.se

Pressmeddelandet är från myndigheten för Arbetsmiljökunskap.