Publicera din forskning open access
Här hittar du information om open access-publicering av tidskrifter och böcker, samt det stöd som Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek och Universitetsbiblioteket erbjuder.
Open access (OA) eller öppen tillgång innebär fri tillgänglighet till vetenskapliga publikationer. De flesta offentliga svenska och europeiska forskningsfinansiärer ställer krav på att publikationer som finansierats med deras medel ska tillgängliggöras open access omedelbart i samband med publicering.
Nationella avtal och lokalt stöd
Lunds universitet har via nationella samarbeten avtal för open access-publicering med ett stort antal förlag, som ibland kan täcka upp hela eller en del av publiceringskostnaden. Universitetet avsätter även medel för stöd till publicering i rena open access-tidskrifter för författare knutna till Lunds universitet.
Läs mer om avtal och stöd på Universitetsbibliotekets webbplats. Du kan också söka efter en specifik tidskriftstitel i söktjänsten Publisher Agreement Journal Search, för att se om den finns med i något avtal.
Förlagsavtal och rabatter - ub.lu.se
Stöd till publiceringsavgifter - ub.lu.se
Söktjänsten Publisher Agreement Journal Search
Open Journals vid Lunds universitet (OJLU) och Open Books vid Lund University (OBLU)
Är du redaktör för en tidskrift vid Lunds universitet, som du vill tillgängliggöra open access? Eller har du skrivit en bok som du vill göra öppet tillgänglig som e-bok?
Biblioteken vid Lunds universitet tillhandahåller och ger support till tjänsterna OJLU för tidskrifter och OBLU för böcker. Du kan läsa mer om Lunds universitets plattformar för open access-publicering genom att följa länken nedan.
Open Journals vid Lunds universitet (OJLU) - lub.lu.se
Open Books vid Lunds universitet (OBLU) - lub.lu.se
Val av Creative Commons-licenser
När du publicerar open access är det viktigt att visa hur dina publikationer får återanvändas. Många tidskrifter och förlag använder sig av Creative Commons (CC)-licenser, som förklarar med hjälp av symboler och förkortningar hur en licensierad publikation kan återanvändas. Ibland kan du som forskare behöva välja vilken licens din publikation ska ha. Den mest öppna licensen (med attribution) är CC BY och den minst öppna är CC BY-NC-ND. Biblioteket hjälper dig gärna att välja licens, samt att kolla upp om din forskningsfinansiär har något särskilt krav på licens.
Frågor? Kontakta biblioteket
Har du krav från din finansiär att publicera open access, undrar du om en open access-tidskrift är tillförlitlig eller vill du ha hjälp med att välja CC-licens? Kontakta gärna fakultetens bibliotekarier som jobbar med forskarstöd för ett möte gällande dina frågor om open access.
Kontakt
Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek
Maja Carlson
Sambib
+46 46 222 09 94
maja [dot] carlson [at] sambib [dot] lu [dot] se (maja[dot]carlson[at]sambib[dot]lu[dot]se)
Vera Vendler
Campus Helsingborgs bibliotek
+46 42 35 65 73
vera [dot] vendler [at] ch [dot] lu [dot] se (vera[dot]vendler[at]ch[dot]lu[dot]se)
Ann-Sofie Zettergren
Sambib
+46 46 222 16 92
ann-sofie [dot] zettergren [at] sambib [dot] lu [dot] se (ann-sofie[dot]zettergren[at]sambib[dot]lu[dot]se)