Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utlysning av medel för forskning på temat innovation och samhälle

Du som är anställd som lektor eller biträdande lektor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten kan ansöka om medel för forskning på temat innovation och samhälle. Stödet utgör kostnader motsvarande 20 procent av lönekostnaderna under ett år. Den som beviljas medel förväntas tillbringa en dag per vecka på CIRCLE.

Bakgrund

CIRCLE (Centre for Innovation Research) är ett tvärvetenskapligt centrum för innovationsforskning. Centrumet är administrativt placerat vid Institutionen för designvetenskaper, men drivs gemensamt av Lunds Tekniska Högskola, Ekonomihögskolan och Samhällsvetenskapliga fakulteten.

Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen har avsatt 720 000 kr per år för 2025 och 2026 för att stimulera innovationsforskning. Dessa medel används nu för att utlysa forskningsanslag på temat innovation och samhälle.

Syfte

Syftet med medlen är att främja forskning med anknytning till relationen mellan innovation och social, miljömässig och ekonomisk utveckling. Forskningen kan röra sig kring exempelvis följande frågor:

  • Hur anknyter innovation till samhälleliga resultat för människors och planetens välbefinnande, inklusive hälsa, inkluderande utveckling, tillhandahållande av grundläggande tjänster, klimatförändringar och biologisk mångfald?
  • Vad bestämmer och driver den ojämna fördelningen av avsedda och oavsiktliga konsekvenser (d.v.s. den ‘mörka sidan’) av innovation?
  • Vem är stärkt och/eller utesluten att delta i kunskapsutbyte, innovationsutveckling och införande av ny teknik?
  • Vilken roll har företag och andra aktörer i samhällsomställningar och relaterade sociala, tekniska och organisatoriska innovationsprocesser?

Förväntat utfall:

  • Arbeta mot en större forskningsagenda på temat innovation och samhälle, samt arbeta med konkreta idéer om forskningsprojekt och aktiviteter för att förverkliga agendan.
  • En forskningsansökan är utvecklad och klar att skicka in till relevant finansiär.
  • Bidra till den tvärvetenskapliga forskningsmiljön på CIRCLE genom att delta i seminarier och evenemang. Sökande ska också tillbringa minst en dag per vecka på CIRCLE.

Villkor

Lektorer och biträdande lektorer anställda vid Samhällsvetenskapliga fakulteten kan söka.

Stödet utgör kostnader motsvarande 20 procent av lönekostnaderna (inklusive overhead-kostnader) under ett år med möjlighet till förlängning med ytterligare ett år. Den som beviljas medel uppmuntras att lägga till delar av sin fakultetsfinansierade forskningstid till de beviljade 20 procenten. Förväntat startdatum är antingen 1 september 2025 eller 1 januari 2026.

Efter året på CIRCLE ska en kortfattad rapport lämnas in som beskriver genomförda aktiviteter och hur tiden på CIRCLE har bidragit till såväl den enskilde forskarens som CIRCLE:s verksamhet. För att ansöka om förlängning om ytterligare ett år ska rapporten innehålla en beskrivning av framtida aktiviteter.

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande:

  • Motivering och formulering av en forskningsidé som bidrar till att undersöka sambandet mellan innovation och social, miljömässig och ekonomisk utveckling. Förklara hur denna forskningsidé relaterar till och bidrar till den sökandes aktuella forskningsverksamhet. (Max två sidor)
  • CV
  • Godkännande av prefekt (motsvarande) som intygar att nedsättning av övriga arbetsuppgifter är möjlig.

Ladda ner ansökningsblanketten här (PDF, 157 kB, ny flik)

Skicka ansökan till fakultetskoordinator Elin Hermansson, elin [dot] hermansson [at] sam [dot] lu [dot] se, senast den 15 mars 2025.

Bedömning

Ansökningarna bedöms av en arbetsgrupp bestående av vicedekan med ansvar för forskning, fakultetens koordinator för CIRCLE och minst en ledamot från fakultetens forskningsråd. 

Ansökningarna bedöms utifrån ansökans vetenskapliga kvalitet och dess relevans för utlysningen.

Beslut om vilka ansökningar som beviljas medel fattas av dekan. 

Kontakt

Elin Hermansson
Fakultetskoordinator
+46 46 222 84 49
elin [dot] hermansson [at] sam [dot] lu [dot] se